Bekacsintó

Harry Hole, a norvég Sherlock Holmes

2019. november 26. 21:42 - Krisz B

Jo Nesbo: A kés (Kniv)

A tizenkettedik Harry Hole regény Jo Nesbøtől. A több, mint húsz éve sikeres szerző a Dr. Proktor sorozat és hét önálló thriller megalkotója. Műveit több, mint 40 nyelvre fordították le, világszerte 33 millió kötetet adott el.

 

Jo Nesbø alkotta meg 1997 – ben Denevérember (Flaggermusmannen) című regényében a norvég nyomozót. Csak a legnagyobbakkal említhetjük együtt a szélsőséges regényhőst. Az első regény óta már a legújabb krimivel összesen egy tucat regény látott napvilágot.
Nem meglepő, hogy Harry Hole elkezdte útját a világhír felé. Magában hordozza minden nagy kriminyomozó legfőbb tulajdonságait, úgy hogy, a ma embere érzi csak igazán közel magához. Mára már kultikus helynek számító Schrøder étterem a törzshelye, hiszen nem lehet egy igazi detektív szenvedélyektől mentes. Harry állandó harcostársa, múzsája és mentsvára, gyötrelmei forrása, tudatmódosítója és legrosszabb rémálma Jim Beam. Vele merül alá és küzd meg a démonaival, ahogy Sherlocjk Holmes is ópiummal csitítja túl éles elméjét. Harry is menekül, sok veszteség éri az idén már 54 éves főtisztet. Persze nem csak a szerfüggőség emeli a nagyok közé. Harry Hole intuitív megfigyelő, kreatív gondolkodó. Mindenre elszántan végzi munkáját, nem hajt elismerésekre, csak a cél érdekli. Nem válogat az eszközökben sem. Törvényes eljárásához nem fér kétség, de gyakran saját értelmezése határozza meg a törvényt. Amennyire látjuk emberként szenvedni és szeretni, annyira csodaszerűen él túl, szinte felfoghatatlan helyzeteket. Teste is számtalan sebhellyel és veszteséggel tarkított. Ha valóban van még néhány regény Nesbø tarsolyában, végül Harry is úgy járhat, ahogy Kőhalmi Zoltán regényhőse Bjørsen felügyelø.

 Persze nem az első regénnyel kezdtem az olvasást, hanem a nyolcadikkal. Ez a Leopárd (Panserhjerte). Innen már egyenes út vezetett a függőséghez. Neki is ugrottam azonnal az elsőnek és ekkor már folyamatában ismertem meg Harry és az Oslói sorozatgyilkosok történetét. Harry Hole mindeközben a környék legtapasztaltabb sorozatgyilkos likvidátora, aki bejárja ügyei kapcsán Oslót, de Ausztráliában, Thaiföldön és Hong Kongban is megfordul. Szaktudását az F.B.I. sorozatgyilkosság szemináriumán mélyítette el.

 Ha idáig jutottál az olvasásban írok kicsit azért A kés-ről is. Ha még nem olvastad a könyvet, kattints inkább erre a linkre, mert kissé spoileres lesz a továbbiakban. Tele az internet idézetekkel, meg beharangozókkal, hogy Harry Hole most aztán tényleg mélyre zuhan, képletesen és szó szerint is. Jó néhány elvarrandó szál csavarodik Harry nyaka körül. A cselekmény felépítése ismét elsőrangú. Talán még világosabb az események folyama, mint eddig bármikor. Harry viselkedése nekem a zavarodott, kedvesen öregedő, bölccsé vált középkorú ember figuráját hozza, bár fel-fel bukkan az arrogáns, határozott, szatirikus én is. Nesbø sokat foglalkozik a cselekmény újraszövése és izgalmas kacskaríngózása mellett alapvető morális kérdésekkel, nem klasszikus válaszokat adva. Rendkívül furcsa, hogy Harry, ahogy nagy elődei Sherlock, Poirot és Ms. Marple is a sors és mások segítségével a törvény értelmébenönbíráskodva, de mégis morálisan nem elítélhető módon oldja meg az ügyet. A cél szentesíti az eszközt. Mi a gyász, a szenvedély, a szexualitás és erőszak szerepe az éltünkben? Ki a jó apa és szülő? Szerencsére nesbøs, harrys válaszokat kapunk, csak a hogy lesz ezután marad nyitott. Olvashattuk a könyvesblogon is, hogy van még a történetből néhány darab, de titok mennyi. Addig olvassuk újra a régieket, aki még nem tette, olvassa a kést! Izgalmas, megéri!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bekacsinto.blog.hu/api/trackback/id/tr5315326292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása