Bekacsintó

Hazudj a mamának!

2019. december 18. 09:05 - Krisz B

Mozi

A magyar film szar. Ezt hallgatom 25 éve. Jó nem mindenkitől, de azért … Olyan, mintha védeni kellene valamit, ami jó. Tudjuk a pedagógiából is, hogy a kirekesztett gyereknek nem segítünk azzal, ha védjük. Jobb, ha megmutatjuk a pozitív tulajdonságait. Megnéztük Orosz Dénes Seveled című vígjátékát.

A történet kissé hajaz a Good Bye Leninre. Csak ott egy komplett NDK-t tart fent a lelkes anyaszerető fiúcska. Az is vicces volt, ez is az, teljes abszurditásában. Kedves, ahogy végig megmarad a kegyes hazugságból származó feszültség. Nem szűnik a remény, hogy csak happy end lehet ebből. Nem is bánjuk, hogy nincs még egy csavar. Mennyire jó ötlet beadni a szívbeteg anyádnak, hogy eddig titkoltad, de titkos barátnőd van, akivel közös gyereketek lesz? Pláne, hogy nem a tied a gyerek? És nincs is állandó barátnőd?

port.jpgMészáros Béla, a filmkritikus és nőrajongó Gergőt alakítja, aki saját bevallása szerint sem érti egészen, hogy a kissé mafla ábrázata ellenére miért van sikere a nőknél. Az meg, hogy nincs számára tökéletes nő, nem zavarja mindaddig, míg meg nem ismeri igazán a szomszédban lakó Sacit, akit Tenki Réka játszik. A Gergővel szemben nem túlművelt lány az élet dolgaiban otthon van igazán. Igazi lelki ember, akinek helyén van a szíve. Nehéz kibújni a hazugságból, marad a kényszeregyüttélés. Csak Emma, az anyuka (Básti Juli) meg ne tudja. A három főszereplő tökéletesen alakítja szerepét. Szórakoztató, meggyőző a színészi játék, mindenféle, B kategóriás vígjátékok manírosságát mellőző profi munka. A hármas alakításához csak hozzátesz a szappanoperák mellékszereplőire hasonlító Tóth Adonisz (Mészáros Máté) és a szívorvos Hedvig (Rezes Judit) szerelmi története. Feledhetetlen (Géza) Bodrogi Gyula és (Károly) Cserhalmi György alakítása. A két öreg úgy alakítja szerepét, hogy gyakorlatilag szövege sincs. A testbeszéd és mimika, az apró jelenetek magukért beszélnek.

Közönségfilm a javából, de a ROMKOM kifejezésen azért el kellett gondolkoznom, mit is jelent. Kissé lassú a felfogásom. Romantikus komédia valóban, jó értelemben. A nem túl bonyolult történethez nem csak a színészi játék tesz hozzá. Öröm volt nézni a csodálatos operatőri munkát (Fillenz Ádám). Tökéletesek voltak a helyszínek is. E két tényező olyan miliőt teremtett a film számára, ami kiemeli sok más munka közül, úgy hogy végig a film és a történetmesélés céljait szolgálja. A néhány látványos, drónnal készített felvétel mellett jó pár olyan helyszín is filmszalagra került, amiről nem is gondolnánk, hogy Budapesten járunk. Szép, szép, na de a zene?! Az nagyon bejött. Csengery Dániel és Csorba Lóránt jegyzi a filmzenét. A Lóci játszik (Csorba Lóránt) már a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan zenéjében is megjelent. A főcímdal mellett halhattuk a Kéknyúl zenekart is játszani. Kiemelkedő a zene, nagyon sokat adott hozzá a mozihoz.

A film nem egy társadalomkritikát megfogalmazó, mélységesen elvont vagy szörnyűségesen elgondolkodtató dráma. Romantikus vígjáték a javából. Sikerült minden hozzávalót olyan jól adagolni, hogy nem lett kevés, de nem lett sok sem. Sikerült megoldani, hogy ne legyen alpári, esetleg gusztustalan, pedig lett volna lehetőség bőven. Ezer kedves, vicces és megmosolyogtató apróságot látunk. Szeretem, hogy Gergő csengőhangja a Linda főcímzenéje. Persze a moziban megy is a morajlás, hogy Linda … Jól behatároló szereplők, előkészítve sok-sok apró poénnal, ami nem térdcsapkodós, de szórakoztató és kedves.

 

Beszélhetünk arról is, ha nagyon elemezni szeretnénk a mélyebb rétegeket, ahogy az egyes szereplők megbirkóznak az élethelyzetükből és a jellemükből adódó problémáikkal. Mindenki és minden segíti a pozitív befejezést. Karakterfejlődés light, minden szereplő révbe ér. Különösen tetszik a párterápiás rész, ami azért elég elgondolkodtató a humoron túl. De nagyon meghatározó Adonisz és Hedvig kapcsolata is, főleg Hedvig „markolós” terápiája. Gergő is megküzd kicsinyes, kifogást kereső, egójával. Saciból is előjön az alkalmazkodás és a pozitív én. Szórakoztató karácsony előtti romkom kino.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bekacsinto.blog.hu/api/trackback/id/tr1215357108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása