Bekacsintó

Krimimaraton

2019. október 13. 21:37 - Krisz B

Kőhalmi Zoltán: A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit

Fokozó futás az öt fejezet, ami egy - egy novellának is remek. Így ötkötetes krimi, világrekord hajrával. Lassan melegedtünk bele, de a végére örömmel sprinteltem Zolival. A végére ő is elhitte már, hogy meg lesz ez. Nagyon örülök, hogy sikerült. Gratulálok!

Betűk

279951.jpgAz egész könyvet kreatív tipográfia jellemezi, bár nem mindenhol adott élvezetet, de ez nem az író hibája, rossz megvilágításban nem láttam jól. Vicces az áthúzott Ø karakter, amit már minden Norvégia rajongó, norgológus és skandinávkrimi őrült ismer. A nem fanatikus érdeklődők gondolkodhattak eleget, hogy minek van minden ő hang ezzel az északi jellel jelölve. Vagy lehet simán átugrotta, hiszen amúgy is igazolt az az elmélet, hogy nem betűket olvasunk, hanem sokkal inkább szavakat ismerünk fel, így aki jól tud olvasni, könnyedén átugrik pár betű kihagyást vagy más karaktert kiegészít az odavalóval. Na, jól elkalandoztam, bocs.
Amikor odaértünk, hogy oroszok voltak a szereplők valahogy egy bödőcsi Putyin jelent meg a szemem előtt, Szívemnek azért a németek betűvetése volt a legkedvesebb. Szerencsére megmenekültünk a gót betűktől, de volt itt sok w és sch, mint jellemző betű és betűcsoport. Nem mellékes a nyomozás szempontjából az etruszk írás sem, de ehhez már javaslom elolvasni a könyvet. Olvasva a szöveget, megerősítette bennem lelki hangjaim idegen akcentusait. Sztereotípia: Inkább humor és paródia! Remek!

Illusztráció

Kőhalmi Zoltán maga készítette illusztrációk tarkítják a könyvet. Egyéni ez is, ahogy a szöveg is. Humoristához méltón viccesek a képek, nagyon megfogott a detektívfelügyelő borostás, kissé pattanásos ábrázata. Teljesen a karakterhez illik a főrendőr kalapja is, ami gyermekkorunk kedvenc, de még ma sem megfakult, Sebaj Tóbiás outfitjére hajaz. Saját képi világomat megerősítette Anadylm csíkos pulóvere, de az állandó kiegészítői is, mint lámpabúra, fejlámpa, mikrofon és hangszóró a hátra erősítve.

Figurák

Az alkoholista, koffeinfüggő, nikotinista Bjørnsen felügyelő és a ranglétrán szárnyaló Anadylm, aki elég különc ahhoz, hogy skandináv krimi főhős legyen. Bjørnsen főfelügyelőnek persze nehéz gyerekkora volt, szépen csöpögtetve ki is derül, mi okozza traumáját. De traumatikus nevelt lánya Anadylm is, akinek szobája egy iratszekrény, fő gyerekkori tápláléka száraz keksz. Van itt aztán több nemzetből származó maffiózó banda, és a Man in Black sztárjaira hajazó titkosügynök gárda is. Bérgyilkosok, metálzenekar, helyesíró szekta emberáldozattal, nem mesterien lövő mesterlövész, összeesküvők, narrátor, író, szerkesztő. Mindenféle és fajta alvilági és e világi figura, hogy nem meglepő (vigyázat spoiler!) a történet végén a borogyinói csatában találjuk magunkat a szellemes Napóleonnal találkozva.

Na, de milyen?

Jo Nesbø nagy rajongója és olvasója vagyok, de olvastam már egy pár Q ügyosztály történetet is, sok-sok mást is. Kőhalmi Zoltán ügyesen merített krimi író kollégái stíluselemeiből úgy, hogy eredeti tudott maradni. Történetének morbid abszurditása miatt folyton a Monthy Python Repülő Cirkusza jutott eszembe, főleg az a jelenet, amikor a szereplők karja, lába folyton körbe-körbe tekeredett.Van a regényben szex, ami inkább humoros, mint erotikus, gyilkosságok, szám szerint tényleg 101, abszurd halálesetek, még abszurdabb okai. Őrült kavarodás, de valahogy mégis minden rendezett. Nem maradnak elvarratlan szálak.A humort csak komolyan lehet venni. Ezt a könyvet is csak komolyan venni érdemes. Vicces és szórakoztató, abszurd, de nem fárasztó, szellemes, de nem erőltetett humorával nem csak a skandináv krimikre hajaz, de érzem benne a hatodik kerületből ki nem mozdult rejtői csavarok mellett az Útikalauz stoposoknak sci-fi ízét is. Nagy egyveleg összegyúrva, de a végső jelenetekben annyira összeáll az egész eggyé, hogy minimum még egyszer el kell olvasnom.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bekacsinto.blog.hu/api/trackback/id/tr9815221368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása