Bekacsintó

Az elfeledett könyvek temetője

2018. november 08. 20:34 - Krisz B

Könyv

Ha jártál már Barcelonában, azért olvasd el, ha még nem jártál ott, a könyvek után biztosan ellátogatsz a katalán fővárosba.

war.jpgHazaérkezésünk után nem sokkal vettem kezembe az azóta már négy könyvből álló regénysorozatot. Különös, de már gyerekkoromban is érdekelt a spanyol történelem 20. századi eseményeivel, főként a polgárháború és a Franko egyeduralom. Érdemes volt visszautazni Barcelonába egy érdekes, de nagyon veszélyes és embertelen korszakba.

A stílus, a történetmesélés, a fikció és valóság mestere Zafón. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a szép irodalmat, a nem túl fodros gótikát, a bölcs gondolatokat, a humort, a borzongást, a szerelmet, a bánatot, a szenvedést, a halált. Az életet.

Carlos Ruíz Zafon A szél árnyéka című könyvében visszavezet bennünket a 20. század rejtélyes világába. Ebben darkness.jpgaz első munkában keveredik a misztikum a valósággal, az evilági a földöntúlival. Olvasás közben érzem a város illatát, a zsidó negyed utcáinak nappali páráját és a Ramblán hömpölygő tömeg moraját. Elképzelem, ahogy a kis Daniel Sempere belép apja kíséretében az Elfeledett Könyvek Temetőjébe. Ő is könyvet választ magának a sok ezer, inkább millió könyv közül. Julian Carax: A szél árnyéka a mű. A gondolat itt azt sugallja, hogy a könyv találja meg az örökbefogadóját, mert minden történetnek lelke van. Keveredik a valóság a fikcióval, annyira, hogy mostanra (több év telt el azóta), már nem is tudom talán, hogy a történet mely részei kitaláltak, melyek valóságosak.

Az ifjú Daniel felcseperedése és kalandjai után David Martin pokolbéli utazása következik Andreas Corelli megbízásából. Tovább keveredik a misztikum a valósággal, a megbízó és rejtélyes céljai, a jó harca a gonosz ellen végigkísérik a történetet. Különös hangulatú ez a történet is, megismerjük Isabellát, aki most rajongó lányként szerepel, de később még kulcsszerepe lesz. Ez a  második regény Az angyali játszma.

A Sempere család mellett a regényeken végigvonul Fermín alakja, aki a harmadik kötetben főszereplőként lép színre. A mennyország fogságában megismerhetjük a Montjuic erőd börtönét és annak igazgatóját is. David Martin is szerepet kap, ahogy Daniel Sempere és apja is. Látom a Santa Ana utcai könyvesboltot és Fermint a Sugus cukorkáit szopogatva, vagy ahogy félholtan mászik ki a hullagödörből és menekül el kínzói markából.

street.jpgA negyedik kötet megkoronázza az előző három könyvet. Nem csak azért, mert ebben a történetben minden mozaik a helyére kerül, hanem mert Alicia Gris személyében ismét megjelenik az evilági és a misztikum keveréke. Számomra testi fogyatékossága ellenére is egy igazi női James Bond, aki bájos, merész, okos és megállíthatatlan. Fény derül sok elvarratlan szálra és emellett krimibe illő izgalmakat élhetünk át. Orromban érzem a kávéházak illatát. Ismét kedvet kapok, hogy elsétáljak a Barceloneta kis utcáiba (bár nem szívesen látják a túristákat) vagy ismét felvilllamosozzak a Tibidabohoz. A szövevényes cselekmény végére a jó elnyeri jutalmát, még ha generációk nőnek is fel, a gonosz elbukik és elveszti hatalmát. Ahogy sokszor nem tudjuk, hogy kinek mi az igazi szerepe, úgy bizonytalan az is, hogy Julian Sempere Zafón lenne, az író maga? Ha szavazni kellene, én igennel szavaznék...

 

Forrás:

https://iberianature.com/barcelona/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bekacsinto.blog.hu/api/trackback/id/tr1414354945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása