Bekacsintó

A vámpírok már a négyeshatoson vannak

2019. november 03. 21:32 - Krisz B

Drakulics elvtárs - Mozi

A nagy szatirikus elődökhöz méltó magyar film, komoly áthallásokkal. Kultuszfilm pozitív, jelentsen ez bármit is. Szórakoztató, szerethető, legendás!

Filmvígjáték

Minden szatirikus, groteszk megmozdulása ellenére sebészi pontossággal jelöli ki a diktatúra körvonalait a film és forgatókönyvíró rendező Bodzsár Márk. Lássuk be, a gépezetet Brezsnyev elvtárs személyes érdekei mozgatják. A többiek, még maga Kádár (Csermanek) János (Rába Roland) is csak az embertelen mechanizmus bábfigurái. Hiába a számtalan idétlen szexjelenet, a blődlinek látszó vámpíros üldözés, a kolbászszagtól lebukó béna lehallgatás. Ezek szórakoztató egymásutánjai is a téma kibontását szolgálják. Még akkor is, ha kiderül, mi a kapcsolat Kádár és a gömbvillámok közt.

Korkép

Egészen hihetővé sikerült alakítani a díszleteket a filmben. Hagyjuk a Mustangot a hanyatló nyugat ópiumának. Minden részlet a helyén, még a Parlamentre is sikerült visszavarázsolni egy vörös csillagot. A Centrum Áruház semmivel össze nem téveszthető narancsa, a vasalt úttörőing éle és a vietnámi dolgozó nép örök barátsága is hozzásegít ahhoz, hogy elhelyezzük magunkat a korban. Minden pajtás vidáman énekel és Szikra elvtárs (Bödőcs Tibor) is teljes átéléssel irányítja a propagandát.

Fábián elvtárs, a Vámpír

Különös élt ad a történetnek, hogy klasszikus vámpírtörténetet helyez Bodzsár az események középpontjába. Nincs egy fikarcnyi kétségem sem, ez is tudatos választás. A kommunizmus – szocializmus néven futó diktatúra bemutatását a szatíra köntösébe bújtatva lehet csak igazán elérni. Vannak még más utak is, mert lehet igaz történeteket, keserédes sztorikat vagy megrázó drámákat is létrehozni. Ezeknek is megvan a maguk helye. A hithű kommunista hallhatatlan vámpír (Nagy Zsolt) a tulajdonképpeni pozitív hős. Humánus módon lopja a szocialista rendszer vérét, nem bánt senkit sem. Nyugati hippiként szürcsöli a Hüsi üdítő helyett a vért, csapja a szelet minden nőnek. Kis hiányérzetet hagy bennem, hogy a vérszürcsölésen kívül, miért is érkezett dicső fővárosunkba? Segítene valaki?

Színészek

Nagy Ervin zseniálisan hozza a kissé korlátolt titkosrendőr szerepét. Kun László, a titkosrendőr élettársa Magyar Mária (Walters Lili), a kezdő rendőrnő és feltörekvő vámpírkísérő. Romantikusnak még finoman sem nevezhető légyottjaik és akcióik sorozatába toppan be Fábián elvtárs, okot adva Lacinak a féltékenységre, hiszen Magyar Mária (Madárka) fő feladata behálózni a nem öregedő Fábiánt, aki elég különleges a lány számára. A romantikát kedvelők ne várjanak sokat azonban ettől a szerelmi háromszögtől. Kulcsszerepben csak a vér játszik. Esvégh elvtárs karaktere, a mindig tévedhetetlen főrendőr (Thuróczy Szabolcs), a szöveg, a tartalom és az énekes - zongorista - konyakos jelenetben, felejthetetlen! 

Kultfilm a javából

Ne ijedjünk meg, mert a fenti véleményem fenntartva igazán szórakoztatóra sikerült a Drakulics elvtárs. Olyan mozi ez most megint, amiből tuti, hogy még idézgetni fogunk sokáig, mert kellően jó humorral és hihetetlen abszurd jelenetek sorával szórakoztatja az arra fogékony nézőt. Kultfilm a javából, még akkor is, ha a rendszerváltás után született fiatalabb korosztály nem feltétlenül érti, mi a háttér. Nekik javaslom megismerni Pelikánt, a Ladagyárat, vagy Balkon úr lottószámolvasását. De hogy jön ide a négyeshatos?

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bekacsinto.blog.hu/api/trackback/id/tr9915286312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása