Bekacsintó

Az essexi kígyó

2019. május 17. 21:09 - Krisz B

A nő, az orvos, a lelkész, a kék asszony és a rém

1893, Aldwinter. Borzongató, titokzatos szilveszter esti haláleset a Blackwater mellett és már meg is érkeztünk a ködös és misztikus Angliába. Képzelgéseim és gyermekkori olvasmányaim is mind azt mondatják velem, hogy ha a Sátán kutyája nem is, de a Loch Ness-i szörny biztosan létezik. Evvel a Conan Doyle-i hangulattal indul útjára a történet.

basilisc.jpgCora Seaborn, a gazdag és felvilágosult özvegy, aki nemrég vesztette el férjét, fiatalon ment férjhez. Michael Seaborn gazdag volt, de hamar kiderült, hogy bántalmazta fiatal feleségét, aki a klasszikus bántalmazott félként viselte sorsát férje haláláig a kor szellemének megfelelően. Kisfiával, a különös, magának való, de okos, értelmes és érzékeny Francisszal régi barátaik Charles és Katherine Ambrose ajánlására érkeznek meg Aldwinterbe.

A kis keresztény közösség melegágya a babonáknak és hiedelmeknek. A vendéglátó család feje, a kisközösség papja William Ransome és felesége Stella meleg, baráti fogadtatásban részesítik Corát, majd barátait is.

church.jpgBarátság alakul az ismeretségből, a pap William és az autodidakta természettudós Cora a beteg feleség Stella hallgatólagos támogatása mellett (!) hosszabb sétákat tesz, Cora visszautazása után Londonba levélváltások és végtelen harag közepette szerelem bontakozik ki. Cora és Stella közt is barátság alakul, de William és Cora szellemi értelemben is kiegészítik egymást. Színesíti a történetet Stella tuberkulózisa, ami a kor egyik fő halálos betegsége volt. Stella betegségéből adódóan különc viselkedésével hívja fel magára a figyelmet. Jegyzeteket készít és állandó lázas állapotában a derílium határán kék dolgokkal veszi magát körül.

Több szerelmi szállal is találkozunk, hiszen számomra elgondolkodtató Cora és segítőtársa a barátnő Mártha viszonya. Itt van aztán a sebész dr. Luke Garett, aki halálosan szerelmes Corába, de ez a szerelem beteljesületlen marad. Szerelmi sokszögünk következő oldala Martha és Luka barátja dr. George Spencer. Szövevényes, mi?

Martha alakján keresztül bepillantást nyerhetünk a késő viktoriánus kor nő és munkásmozgalmi törekvéseibe is, bár a regény fő vonulatát, az emberi mélységeket és szenvedélyeket, a valódi motivációkat kortalannak tartom.

Nem csak romantikus-szerelmi a történet ez azonban. Filozofikus, történeti vita is megjelenik a szereplők sorsában. Vívódás és balsejtelem, hit és meggyőződés, modern és avítt kavarog kígyóként a szereplők jellemábrázolásában. Will, az okos, művelt pap, aki mégis középkori hitével vitázik és áll szemben a modern gondolkodású, szabadelvű Corával. Az ellentétek vonzzák egymást.

Sarah Perry kritikával, megmutat, megismertet, szórakoztat és elringat. Újból és újból elhiszem, hogy előjön most már a szörnyeteg fizikai valójában, de ez a szörnyeteg igazából a szereplőkben élő démonokból, félelmekből, bizonytalanságokból és meggyőződéseikből összegyúrt emberi lelkek tükörképe. A közösség kollektív félelme, bűntudata és a misztikummal kevert babonaság tükröződik vissza a közös tudatban. Minden halálesetet és problémát, betegséget a Kígyó közelségével magyaráznak. A Kígyó mitikus jelentéssel bír. Fallikus szimbólumként a nő és férfi viszonyát is megtestesíti, de spirális vagy kör alakú ábrázolásai a ciklikusságra és a sorsra is utalnak. Nem tudhatjuk, hogy a szerző mennyire szándékozott üzenni a címmel és regénye egyik kulcsfigurájával, de számomra elgondolkodtató a párhuzam.

 A regény a romantika, a misztikum és a történelem finom érzékkel megalkotott keveréke. Klasszikus olvasmány, amit a hónapok történeteként szerkesztett fejezetek és a közbevetett magánlevelek színesítenek és árnyalnak. Elképzelhető a romantika, dráma vagy tragédia nélkül? Mi lesz a szerelmek és ábrándok sorsa? Létezik e végítélet? Elpusztul – e az essexi Kígyó?

 

Képek forrása: 

https://www.bbc.co.uk/programmes/b08lh7v1

https://themindreels.com/2015/04/08/a-journey-to-the-center-of-the-earth-1864-jules-verne/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bekacsinto.blog.hu/api/trackback/id/tr7814832766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása