Bekacsintó

Drága kis szívem

2019. május 23. 20:39 - Krisz B

Szépirodalom és erőszak ’Teknőc’ Alveston története Gabriel Tallent tollából. A 14 éves kamaszlány elszigetelten él apjával Mandocino peremén, Kalifornia államban. Felnőtt olvasóknak ajánljuk.

cover_1.jpgAz elsőkönyves író korszakalkotó és rendhagyó módon veti papírra megrázó fikcióját. Apró részletekig megismerjük Teknőc és apja, Martin mindennapjait. Brutális és első olvasásra hihetetlen, ahogy Tallent leírja a kislányt érő lelki és nemi erőszakot. Amilyen kegyetlen az apa, olyan kíméletlen és precíz az író is. Teknőc alakján és viselkedésén keresztül annyira közel hozza a cselekményeket, hogy megérthetjük, hogy működhet egy ilyen abnormális viszony apa és lánya között.

Teknőc hatalmas utat tesz meg a felismeréstől, hogy ő nagyon más, mint a társai az iskolában, addig, hogy szakítani próbáljon szadista apjának erőszakosságával. Kiszolgálja apját minden téren, nem is tehet mást. Szörnyen fájdalmas, de nem is akar mást tenni. Pontosan látjuk emellett mi, olvasók is, milyen következményei vannak az apró ellenállásnak is. Teknőc egyre céltudatosabb lesz, de lassan ébred csak rá, mit tehet, mit kell tennie.

Martin Alveston igazi arrogáns, tudálékos, erőszakos macsófigura. Büdösen jön elő a szobájából és sörrel kezdi a napot. A környezetszennyezés által bekövetkező armageddontól való félelmében egyetlen életcélja a túlérésre való felkészülés. Erre készíti Teknőcöt is.

Az iskolai tanulási problémák ellenére az iskola és a tanárnő, Anna is tehetetlenek. A nem meglepően önbizalomhiányban szenvedő lány otthon komplett katonai túlélő kiképzést kap. Szakszerűen bánik a fegyverekkel, igazi túlélőbajnok. Kereteit próbálgatva ismerkedik meg egyik tiltott kóborlása alatt Jacobbal és Brettel, akiket, bár tudja, hogy baj lehet belőle, nem tud magukra hagyni a kaliforniai vadonban. Praktikus ismeretei segítségével kivezeti a fiúkat az erdőből. Mikor azonban kiderül Martin számára, hogy Teknőc fiú ismeretségre tett szert, kegyetlenül megtorolja azt.

A mindent sejtő, de alkoholfüggő nagyapa Teknőc sérüléseit látva próbálja jobb belátásra bírni fiát, de rohamot kap, és a kórházban meghal. Martin ezután szabadulni akar apja számára negatív emlékétől és lelép, így Teknőc felszabadulhat egy időre. Ezalatt az idő alatt Jacob családjában egy teljesen más világot ismer meg, de nem képes segítséget kérni barátjától és mástól sem.

Nagy jelentőséggel bír Teknőc és Jacob élethalál harca a tengerparti szigeten. A két fiatal összetartozásának és a történet megoldásának meghatározó pillanata ez. Az erő, a megfigyelés és a józan ész győzelme ez az elemek felett. Meg lehet egyszerűen úszni?

Sokkoló a hétköznapok üressége, a tapintható erőszak, a beletörődés. A totális őrület és szadizmus elfogadása. Életképtelen szimbiózis. Hogy lehet elszakadni, ha az apa nem is szülő, hanem egy szadista szociopata? Hatalmas árat kell a lelki és testi szabadságért fizetni.

A regény a párhuzamok és ellentétek, a képi láttatás és leírás mesterműve. Bátor és céltudatos témaválasztás, éles és hihető, precíz karakterek, feszültség és izgalom. Mindenfajta erőszak ellenére szép szöveg, értékes irodalom. Terítéken a felelősségvállalás, a közösség, a szeretet és az emberi mélységek és magasságok. Erős idegzetű felnőtteknek ajánlom.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bekacsinto.blog.hu/api/trackback/id/tr9614852724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása