Bekacsintó

Életszalag és genetika

2019. december 27. 22:02 - Krisz B

Komoly kutatások szólnak arról, hogy miért és mikor ér utol bennünket a vég. Nem újdonság, hogy az egészségtelen életmód megrövidíti életünket. Vannak emellett azonban más faktorok is.

zen-2040340_1920.jpgEgy további befolyásoló tényező a genetika. Mára már tudományosan bizonyított tény, hogy a magas életkort a FOXO 3 elnevezésű gén pozitívan befolyásolja. Ez az élethosszító hatás különösen fennáll abban az esetben, ha a táplálkozási szokások is megfelelően alakulnak. Azonban nem ment meg minket a genetika és a lehető legjobb életmód sem. Nem élhetünk örökké. Az okokat keresve számtalan teória látott már napvilágot. Az egyik ezek közül az evolúciós elmélet, mely szerint, ha utódokat hoztunk a világra, már elértük a célunkat, - biológiai értelemben mindenképp - nincs már szükség a fittségre, jöhet az öregedés. Kell a hely a fiataloknak.

A molekulák szintjén zajló kutatások közt egy sor természetes féket találtak, melyek öregítenek minket. A kromoszómák a sejtosztódás során mindig veszítenek csekély mértékben a hosszukból. Ez a folyamat addig tart, míg már annyira megrövidülnek, hogy további osztódásra már képtelenné válnak. Ez határozza meg a „Hayflick határt”, ami a kutató Leonard Hayflick szerint 120 évre tehető számításai szerint. Az őssejtek is elöregszenek idővel, így már nem lesznek képesek a máj és szívizom sejteket megújítani.

/Forrás: Katrin Ewert: Darum altern und sterben wir. https://www.quarks.de/gesellschaft/wissenschaft/darum-altern-und-sterben-wir/

Inspiráló e számunkra, hogy véges az időnk vagy sodródunk az árral az időben, és a mélyben arra gondolunk: Mindjárt vége, nem éri meg csinálni. Mindjárt vége, égessük két végén a gyertyát. Keressünk sok pénzt és bulizzunk ezerrel. De mondhatom azt is: Tehetek valamit magamért, úgy, hogy abból mások is profitáljanak? Ismerős gondolatok?

Hiába is tagadnám, hogy elmúltam negyven. Itt kopogtat a midlife crisis? Amíg ezen töprengenék, hasznosnak látszik a múlt idők sikereit és kudarcait nem feledve a jövő tervezésén munkálkodni. Ahogy azt egy pár sorral feljebb olvashattuk: véges az időnk. Jó hír azonban, hogy ha, nem is tudjuk, mennyi van, érdemes megtervezni. Lehetőségeink széles tárháza előttünk áll. Rajtunk múlik, mit és mikor teszünk. Egy biztos, amíg élünk, még nem késő. Ha meghaltunk, már késő lesz elkezdeni zongorázni tanulni. Pedig mindig azt akartuk. De volt jobb dolgunk is. Ne késlekedjünk tehát!

A további életünk távlati terveinek átgondolásához jó eszköz az életszalag. Hallottál már róla?

Életszalag elkészítése lépésről lépésre

  • Mit gondolsz, meddig fogsz élni? Milyen tényezők befolyásolják jelen állás szerint a várható élettartamodat? Másképp fogalmazva: Mennyi időt adsz magadnak?
    88 évben ki tudok egyezni. Az még 45 év. Kicsit több is, mint amennyit eddig már megéltem. Negyven öt év az 45 cm legyen nagyjából. Ekkora papírszalagot vágok ki most papírból. Így minden év egy centi. Mindig ment a matek.
  • Jelölj ki MÉRFÖLDKÖVEKET magadnak az elkövetkező évekre! Mit szeretnél elérni? Mit szeretnél megélni? Hogyan és hol képzeled el magadat?
    Nem terveztem minden évre, minden hónapra valamit. Fő szempont, hogy legyenek tervek, elképzelések a távoli jövőre is.
  • Tedd el biztos helyre, mondjuk a pénztárcádba, de lehet a titkos dobozkádba is, ahol féltett emlékeidet vagy kincseidet őrzöd. Vedd elő időnként és vizsgáld meg, jó - e az irány? Mit tettél meg és mit nem, céljaid eléréséhez?
  • Reflexió Az első néhány évre lett volna több ötletem is, hosszabb szalag kellett volna. Megnyugtató érzés látni a terveket. Tudom, hogy a távoli jövő még a homályba vész, de inspiráló és motiváló elképzelni magadat dédpapaként, egészségesen és boldogan! Viszlát, 45 év múlva! Milyen lesz az internet? Meglátjuk!

Az életszalagom

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bekacsinto.blog.hu/api/trackback/id/tr6015368522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rómaikömény 2019.12.30. 19:48:22

Szuper ötlet.nálam is pár éve kopogtat, 41 vagyok.megcsinálom.

Krisz B · https://www.facebook.com/bekacsinto/ 2019.12.30. 20:28:22

@Rómaikömény: Köszi! Sok sikert a tervezgetéshez, hosszú, boldog életet a megvalósításhoz!
süti beállítások módosítása