Bekacsintó

The Goldfinch - Az Aranypinty

2019. szeptember 30. 09:46 - Krisz B

Potter, Frodó és az Aranypinty

Késői órán megnéztük a Donna Tartt sikerkönyvéből készült filmadaptációt. Nem bántuk meg. Sőt. A nagysikerű regény megosztotta olvasóit. Sokaknak kiemelkedő élményt nyújtott, mások kimondottan elutasították. „Micsoda borzalom.” Mi még nem olvastuk. Rajta van a bakancslistánkon, vagyis üres egy hely számára a könyvespolcon. Tervezzük. Örök kérdés, lehet –e jól filmadaptációt készíteni. Többnyire osztom azok véleményét, akik azt állítják, nem lehet jó könyvből legalább ugyan olyan jó filmet forgatni. Jöhetnek kommentben az ellenpéldák!

Nem untatnék senkit sem a történet leírásával, remek kritikát lehet olvasni itt a filmről és jó kis beszámolót itt a könyvről. Érdemes megnézni, mert

Először

A cselekmény ugyan nem bővelkedik fordulatokban, és lassú maga a film tempója is, de még sem unalmas. A szerkezete inkább lineáris, könnyen követhető. Van idő észrevenni, ki kicsoda és milyen karakter. Bőven van min elgondolkodni és elég profán helyzeteket láthatunk, ahhoz, hogy kelljen is gondolkodni. Nem adja a rendező kézbe a válaszokat. Nem ríkat meg, nem kavar nagy érzelmeket. Elsőre. Mert második pillanatban. vagy inkább egy nap után, ha belegondolok, hogy megnéztem egy fiú életét, aki elveszti édesanyját egy bombatámadásban és gyakorlatilag támasz nélkül egyedül marad a világban, az elég borzalmas. Boriszon kívül igazából senki sem törődik a filmben Theo Decker lelkével. Nyugtatóval ellátni azonban szinte azonnal sikerül. Könnyen kerül később is drog a képbe.

Másodszor

A színészi játék. Oakes Fegley kiemelkedő gyerekként, mint Theo Decker, de a fiatalembert játszó Ansel Elgort is elemében van. Oké, valahogy megközelíthetetlen, zárkózott, zavart, de ilyen a szerep. Egy szomorú Harry Potter. A műkereskedőnek állt Teodor, már aktívan tolja a drogot, de a külvilág számára ez nem látható igazán, ahogy valós lelki fájdalma sem. Kemény sors jut neki, de mégsem elveszett. Játssza, hogy nem látszik. Zseniális.Kemény Samantha Barbour (Nicole Kidman) is. Nem tudhatjuk, hogy a szerep vagy a botox miatt nem rándul arcizma sem. Mindenképp passzol a gazdag, zavart, nyugtatón élő, gondoljuk melegszívű, de kifelé mindig távolságtartó asszony szerepéhez a nem gazdag mimika. Szinte (?) szerelmesen vigyázza Theot, nyugtatót is ő nyom először a fiú kezébe. Jobb lett volna pszichológushoz vinni? Ez is öt pont.Jön aztán Boris Pavlikiovsky (Finn Wolfhard és Aneurin Barnard). A gyakorlatilag szülő nélkül élő vándorlélek és Theo között barátság szövődik. Sport és LoL helyett azonban befigyel a pia és a drog. A furcsa, kedves Boris igazán szereti és támogatja Theot. Olyan, mint az eltévedt Frodó a Gyűrűk urából.Ne hagyjuk figyelmen kívül a Pippa szerepét játszó Ashleigh Cummingot (gyerekként Aimee Laurence) sem. Ő is a bombatámadás túlélő áldozata, akinek szintén nem marad igazán közeli hozzátartozója a filmben. Nagy veszteség éri őt is, hiszen fejsérülése miatt nem lehet zenész már a művésznek készülő lányból. Bizalmas, szerelmes szálak fűzik Theóhoz, de nem vállalja fel a lehetséges kapcsolatot, mert nem tudja feldolgozni a múlt eseményeit igazán. Theo New Yorkja helyett inkább Londonban él. Csak szembe ne kelljen nézni a történtekkel. Hobie, a művész asztalos segíti a Pippa Theo párost. Ő a bölcs és megbízható apapótlék, a gerinces nagybácsi. Hálás szerep és Jeffrey Wright hozza is, ahogy kell.

Foto: https://www.imdb.com/title/tt3864056/ 

Harmadszor

Ultragáz, ahogy a fel nem dolgozott veszteségeket látjuk úgy, hogy a drogos állapotok és az abba való menekülés jelenetein kívül teljesen normálisnak tűnik az egész élet. Ne feledkezzünk meg azért a rémálmokról! A szenvedő Theo magánál tart egy felbecsülhetetlen értékű festményt, ez az Aranypinty. A festmény maga az anya és ezért még bűnözésre is adja fejét. A film végére a festmény a helyére kerül De vajon Theo lelke megnyugszik–e,? Csáth Géza megvan?

Összegezve nem bántam meg. Fogunk még beszélni erről a filmről, a könyvet pedig mindenképp elolvasom.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bekacsinto.blog.hu/api/trackback/id/tr3715182990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása