Bekacsintó

Két francia egy pár

2020. január 15. 16:51 - Krisz B

Szívet melengető francia komédiából kettőt is láttunk a napokban. Szórakoztató, elgondolkodtató történetek. Fókuszban a család és a múló idő. Jelige: Krízis és boldogulás, szeretet és változás. Bekacsintottunk.

Lola és a fiúk

mv5bmdfknguxmzatngqzmi00ote3ltk5mdetngqymwzjmgi2nzrixkeyxkfqcgdeqxvyntc5otmwotq_v1_sy1000_cr0_0_1522_1000_al.jpgKét fiú és egy lánytestvér története. Fiatal koruk óta árvák, összekapaszkodtak az életben, szeretetben, de a mindennapokban mégis gyakran saját csigaházukba húzódva keresik boldogulásukat. Pierre robbantási szakember élete összeomlik az általa vezényelt házrobbantással együtt. Benoît, a látszerész, „aki megmondja az igazat”, a legidősebb testvér. Harmadjára nősül, de még nem kötelezte el magát igazán. Lola, az ügyvéd, válóperek sokaságán segíti át ügyfeleit, gyerekre vágyik, de csak a bátyjait neveli. Testvérek hárman, szülők nélkül. Kedvesen hömpölyögve derül ki mindenkiről, hol is akadt el az élete. Pierre nem csak munkáját veszítette el, de felesége is elhagyta. Hiába a szerető családi közeg, nem nyílik meg, nem kér segítséget, egyedül akar boldogulni, rágódik, sodródik, erőtlen, zárkózott. Krízisben van. Benoît is a saját világával van elfoglalva. Jóakaratú, de gőgös és önző. Bőven túl a negyvenen, de a gyerekvállalás lehetősége kibillenti őt kapcsolatából. Sandra el is hagyja, mikor kiderül, nem kész az apaságra. Összeomlik. Lola nyitott az újra a változásra, de ketyeg a biológiai óra. Összejön a kedves és megértő Zoherval, de kiderül, nem lehet gyereke. Nem lát kiutat, Zahert elhagyja, elmenekül. Összeroskad.

Boldog idők

038.jpegViktor, rajzművész. Felesége és fia sikeresek, modernek és gyorsak. Sehogy sem illik a képbe. Nincs munkája, nem rajzol, unatkozik, nem érti, feladta. Nem tartja a lépést a környezetével. Visszavágyik a múltba. Marianne sikeres vállalkozást futtat a neten. Modern és nyughatatlan. Unja Viktort, nem illik már a képbe. Fiuk, Maxime különleges vállalkozást futtat. Kosztümös színészekkel rendezett helyszíneken élheti át a megrendelő életét vagy képzeletének egy-egy történelmi epizódját úgy, hogy ő is részese az eseményeknek. Marianne annyira másra vágyik, hogy sokévnyi házasság után, meggondolatlanul, kidobja Viktort. A hajléktalanság és a teljes lecsúszás küszöbén visszautaztatja magát a hetvenes évekbe. Abba a kávéházba juttatja vissza magát, ahol minden jó elkezdődött. Ott ismerkedett meg Marianne-nal. Marianne mit sem sejt a dologról, de izgalmasnak látszó új kapcsolatáról is kiderül számára, nem tölti be az életét. Magával van baja, nem Viktorral.

A változtatás sikere és öröme

Keserédes, mulatságos, szép, emberi történetek. Tipikus midlife és azt követő vagy megelőző életszakaszi válságok, problémák kerülnek elő mindkét filmben. Kedvesen, humorral, de jól érzékeltetve bontakoznak ki a krízisek. Tudjuk, ismerjük a helyzeteket. Benne vagyunk mi is. Átéltük, hallottuk, láttuk, olvastuk. Erőssége mindkét alkotásnak, hogy nem szőnyeg alá söpörve a problémákat, hanem megoldásokat mutat a szereplőknek és persze nekünk, nézőknek is. Benoît beolvas Pierre-nek, aki képessé válik, hogy észrevegye, volt kollégája segíthet neki. Ezzel nagyjából egy időben le tudja zárni nem működő kapcsolatait. A szerető család megmutatja Benoît-nak a kivezető utat. Boldog apaként, férjként élheti tovább életét. Lola megértést és támogatást talál párjában. Kiderül, Zohert is örökbe fogadták. Így tesznek ők is. Viktor kilép a mindennapok unalmából és ifjúságát újra élve, nem felejtve, mennyire szereti feleségét életre kel és szerethetővé, izgalmassá, „élővé” válik. Marianne belátja tévedését és visszatalál férjéhez.

Pozitív kimenetelű változásmenedzsment ez a javából. A szereplők nem betegek sem testi, sem lelki értelemben, mégis megviseli őket a krízis. Nyitottak vagy megnyílnak, belátják, hogy baj van. Segítséget kérnek és el tudják azt fogadni másoktól. Nem egyedül találnak kiutat. Nézz szét a környezetedben, keress kiutat bármi bánt, nyomaszt. Az élet szép és pozitív, még ha vannak is árnyékos napok.

Fotó: port.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bekacsinto.blog.hu/api/trackback/id/tr7515411546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása