Bekacsintó

Pilisi körtúra

2019. augusztus 29. 23:59 - Krisz B

Jó ötlet 34 fokban feltekerni a Római fürdőtől Visegrádra?

Már családi hagyománynak számít, kétszer voltunk már öcsémmel ezen az útvonalon. Idén nem vacakoltunk az autós csalással sem, a Rómairól vágtunk neki a túrának. Szentendre felé vettük az irányt, ahonnan nagy kedvencünk a Dömörkapu érintésével kaptattunk fel a Sikárosi úton Pilisszentlászlóig. Innen tovább a Pap-rét mellett lefelé vezetett utunk Visegrádig, majd Dunabogdányon, Tahitótfalun, Leányfalun és Szentendrén át érkeztünk haza. A teljes táv 76,66 km, 546 méter szintkülönbséggel. Ezt persze csak utólag tudtam meg.

Tipp: Ne hidd el a Google Maps alkalmazásnak, hogy gyalog is olyan hosszú az út, mint biciklivel. De mindenképp mérd le pontosan. Nekem 56 km volt a nappaliban.

Persze nem beszéltük meg jó előre a dolgot. Este tízkor gyors SMS, reggel pakolás, persze fél 11 lett mire elindultunk. Nem gond, majd a menetszél hűt, úgyis húzósan megyünk majd. A legutóbbi hosszabb balatoni túra után már megfogadtam, sőt igazából elterveztem, hogy nem viszek magammal semmilyen felesleges cuccot. Csak az a gond, hogy van két igazán praktikus oldalzsákom, meg egy kimondottan teherszállító biciklim. Kivettem a holmi felét, de esőkabát, pumpa, biciklikulcsok, váltás ruha nélkül nem lehet elindulni, nem igaz? Szentendréig a sík terepen nem is volt semmi gond. A megszokott útvonalon haladtunk, végig az Eurovelo 6-os úton.

Tipp: Csak ami nagyon kell, azt vidd magaddal. Egy jó, hegyre alkalmas váltós bicaj sem hátrány.

Nem tudom megállni, hogy ne tegyem itt is szóvá, amit már annyian megjegyeztek, leírtak. Szégyen és gyalázat a bicikliútnak semmilyen körülmények közt nem nevezhető útszakasz, ami a gáton halad végig. Mindegy, hogy ki az út tulajdonosa és fenntartója, mindegy hogy miért nincs kijavítva. Szégyen, ahogy kinéz, szégyen, hogy nem lehet rajta közlekedni. Nem mentség, hogy a 11-es úttal párhuzamosan futó kerékpárutat nemrég újították fel. Felháborító, hogy már egy évtizede legalább ilyen ez az út.

Tipp: Vegyél be nyugtatót a gát előtt. Mindenképp.

Végigdöcögve, majd a már azért nem tökéletes, de elfogadható úton értünk be Szentendrére. ahol a Bükkös - patak mellett a szombati piacon pihenhettünk és vásárolgathattunk egyet. Milyen jó is lesz majd a plusz két kilót cipelni felfelé a zsákban!

Számítottunk a melegre, úgyhogy folyamatosan töltöttük a kulacsokat és ittunk, ami nagyon is kellett. A Dömörkapuhoz érve pihentünk meg újból, ahol már érezhető volt a nagy meleg. Megettünk egy pár fürt szőlőt és a még mindig nem elég könnyű zsákommal jó hangulatban vágtunk neki az innen már kevésbé lankás emelkedőnek. Korábban hosszabb és nehezebb útra emlékeztem, úgyhogy igazán meglepődtem, milyen hamar felértünk a Kis Rigó Vendéglőhöz. Már rég óta szeretném megismerni, kipróbálni, de sohasem nyílik alkalom. Most sem térünk be, hiszen még vár ránk a túra legnehezebb szakasza a Pap-rétig.

Valóban nem kellemes ez a szakasz. Meleg volt és akkor úgy éreztem, hogy nagyon nem hiányzik a pumpa, a szőlő és a váltás ruha sem. Ki az a hülye rajtam kívül, aki magával visz egy ilyen biciklitúrára plusz 10 kilót? Aztán egyszer csak felértünk. A rét után már nem sokkal a három órás felfelé kaptatás jutalmát élvezhettük: 20 perc, csak lefelé. a szerpentinen. A Kaán – forrást, a pisztrángost és elhagyva az erdei iskoláig suhantunk. Nagyon élveztük a hűsítő robogást lefelé, így most nem álltunk meg egyik helyen sem és Visegrádról felfelé már megtettük többször is ezt az utat, sőt írtunk is róla már.

Ebédünket a Gulyás Csárdában fogyasztjuk el. A kissé kopott külső senkit se riasszon vissza. Az étel kifogástalan finom, a kiszolgálás előzékeny, kedves és villámgyors. Csak ajánlani tudom. Vicces, a minden régióban fogyasztható borzacska, különféle névvel. Itt persze nem mátrai, hanem pilisi a hús. Kíváncsi vagyok, létezik – e mecseki, vértesi esetleg tihanyi? A csárda ötből ötöt érdemel.

A bicikliút innen a túlparton folytatódik Budapest felé, de maradunk a visegrádi oldalon. A 11-es úton tekerve érjük el a dunabogdányi szakaszt. Egész a szabadstrandig és a fagyizóig jutunk. Rövid tanakodás után megszületik a döntés. Kizárt, hogy ne ússzak le. Már csak azért is, mert kísértetiesen hasonlít a lehetőség a tiszai leúszáshoz. Bójasor, sodrás, természetes víz. Nagyon kellemes a Duna és igazán tiszta. A strand igazán rendezett és jól karban tartott. Nemcsak öltöző, de szabadtéri zuhanyzó is van. Nem csoda, hogy nagy a tömeg a hőségben. A megmártózás után kap jelentőséget a váltás ruha. A biciklisnadrágot zsebes nacira cserélve célozzuk meg Leányfalut.

Tipp: Melegben fürdőgatya törölköző nélkülözhetetlen. Ez némiképp felülírja az előző tippet. Nehéz az élet.

A dunabogdányi bicikliút  – lásd a galériánkban – megmagyarázhatatlan módon véget ér. Nincs is bicikliút egészen Leányfalu széléig. Pedig de jó lenne egy kiépített út le a Szentendrei szigetre is. Oda is érdemes bekacsintani, de majd legközelebb. Jártunk már arra, bejegyzés még nem született belőle. Van azonban egy egészen friss a Szép kilátás! blogon. Ajánlom mindenkinek! Legutóbbi utunkhoz képest örömmel fogadom, hogy a letérést a főútról bal felé a bicikliutat jelző tábla segíti, Kár, hogy a szembe közlekedő autós nem épp biciklista barát módon engedi csak a kanyarodást a rettentően hosszú három fős konvojunknak. Mielőtt a strandhoz érnénk, megállunk Zöld Béka Kikötő és Büfében. Egy gyors üdítő és szóda után tekerünk tovább. Majd’ 20 km még hátra van!

Egyik kedvenc helyem a parti sétányon vezető szakasz. Ezen végighajtva érünk be Szentendrére. Gyors pillantást vetve a Kacsakő bisztróra már a hazaútra koncentrálunk. Nyugodt tempóban érkezünk a kora esti órákban.

Tipp: Érdemes több időt szánni az útra, mert bőven van lehetőség a pihenésre, üldögélésre, bisztrózásra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bekacsinto.blog.hu/api/trackback/id/tr6415031396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása