Bekacsintó

Tour de Balaton

2019. augusztus 07. 14:52 - Krisz B

Hogyan találjuk meg az egyensúlyt a sportélet és a fröccsterasz közt? Kalandok, tippek és elmélkedések a Balaton körül.

Hogyan jussunk oda?
Az autós marhaságot hamar elvetettük. A MÁV idevágó szolgáltatását vettük az oda- és visszaút viszonylatában is igénybe. Ez a Déli pályaudvarról expressz vonattal 1.38 – as menetidőt jelent. Kerékpár- és pótjegy váltása kötelező. 3300 Ft. A bicikliknek elég hely nincs, büfé kocsi van.

Tipp: Lehet Budapestről biciklivel közelíteni. Ősztől épül a bicikliút, addig is ott a régi 7-es úttal kombinált régi. Vonatkozó kalandokat megírta az Index is.

img-f998cc75e34ceadf4ac19b64a49dd657-v.jpg

Milyen az útvonal?
A Balatoni körút névre hallgató, gondolom mindenki által jól ismert bicikliút patinásra koptatott és már ismert szakaszokon kerüli a magyar tengert. Kiinduló pontként Zamárdit határoztuk meg és kelet felé indulva céloztuk meg az északi parton fekvő Alsóörsöt. Így az első napra a budapesti csalinkázással nagyjából 65 km lett a tervezett és megtett táv. Balatonkenesei megállóval és alsóörsi strandolás után már sötétben érkeztünk meg az éjszakázásra kimondottan férfitársaságnak megfelelő ingatlanba.
Korai indulással vágtunk neki a második etapnak, amely Tihanyi kitérővel és az északi part dombos, kaptatókkal tűzdelt útvonalán vezet végig. Kár, hogy a bicikliút ezen a részen gyakorta komoly bukkanókkal tagolt, nem kellően sima és az emelkedők leküzdésének sincs igazi értelme, hiszen csak levezet a part felé, ahol plusz látvány sem tárul elénk. Megunva a kacskaringózást, Szepezdre felkaptatva pihenünk meg a helyi bolt előtti oázisban. Innen vezet tovább utunk Badacsonyba, ahonnan már a kerékpárutat elhagyva a 71-es főúton érjük el Szigligetet. Második nap pipa. 70 km. Harmadnap Keszthelyhez közeledve megpihenünk, majd a déli part felé kanyarodunk. A pihenő után kisebb vita alakul ki a csapatban, ne menjünk – e már a keszthelyi strand érintésével a délutáni vonattal közvetlenül haza. A negatív hangulatban közre játszik a kellemes idő, az előző napok fáradalmai és a tapasztalat hiánya is. Végül úgy döntünk, nekivágunk és szép, egyenletes tempóval teljesítjük a távot. Megérkezünk Balatonlellére 70 km megtétele után. Annyira kellemesen sikerül a harmadik nap, hogy szinte még egy majdnem teljes körnek vágnánk neki.

Tipp: Az északi part dimbes - dombos vonalvezetése ellenére kihagyhatatlan, a kertvárosias déli figyelemre méltó, de sokkal kényelmesebb, sík és jobb minőségű az út.

Hol aludjunk?
Számos lehetőség kínálkozik a kiadó szobától a kempingen keresztül a szállodáig. A szálloda szóba sem került (kivéve egy reggeli esetet, de erről majd később). Már korábbi tapasztalatok alapján kerestünk szállást Révfülöpön a Napfény kempingben, de a hat fő elhelyezésére alkalmas szállás faházakban és a sátras megoldás sem bizonyult a csapat számára megfelelőnek. Szobát is kerestünk, de last minute álltunk neki a szervezésnek, nem igazán találtunk megfelelőt.

Tipp: Legjobb szállás a rokonság faháza illetve egy kedves barát nyaralója, ha ez nincs, kezdd el időben a szervezést.

Azért ez kemény, nem?
Az időjárás kegyes volt hozzánk, hiszen a nagy zivatarokat megúsztuk. Többnyire sütött a nap. Második tournapunkon a délutáni órákat a strandon töltöttük hűsítő jelleggel.
Az első két nap tempóját a hektikus jelző írja le a legalaposabban. Harmadik napra megszelídült a csapat és elmondható, hogy megtaláltuk a fröccs – presszókávé – 22 km/órás tempó egyensúlyát.

Tipp: Napfény ellen védő krém és sok folyadék mindenképp kell! Ezzel a nyugdíjas tempóval három nap alatt körbe lehet tekerni a tavat. Simán.

Enni, inni kell. De hol?
Üdítő jelenségektől és kimondottan kellemes meglepetésektől az érthetetlen hiányosságokig mindennel találkoztunk.
Carpaccio Étterem – Alsóörs
Csak foglalás után tudnak asztalt biztosítani. Kétszer próbáltam személyesen, de az eredmény ugyanaz. Szívesen megkóstoltuk volna az olasz étterem kínálatát. Talán majd legközelebb.
Halásztanya Étterem – Alsóörs
Bátran küzdd le a bizonytalanságodat, ha Alsóörsön jársz! Kilenc óra után tudtunk csak beülni, más lehetőségünk nem is volt, de egyáltalán nem bántuk meg. Minden friss volt és finom, amit rendeltünk. Kedves és gyors kiszolgálásban volt részünk. Az étterem elfogadható áron dolgozik. Csillagos ötös.
Strand büfé – Balatonakarattya
Semmi különleges. Kissé érthetetlen, hogy sorban állás után és rendelés közben a pultnál honnan kellene tudnia a fáradt kerékpárosnak, hányas számú asztalhoz kéri a lángost. Ha nincs nagy elvárásod a kellő szénhidrát, zsír és cukormennyiséget magadhoz tudod venni. Hármas fölé.
Nádas borozó – Szigliget
Nagy örömmel és várakozással, jó éhesen és fáradtan ültünk be vacsorázni. Elkövettük azt a hibát, hogy elfeledkeztünk róla, a Balaton mellett nem feltétlen lehet édes vízi halat enni. Főleg nem halászlének. Belátható, ha valami nem elég ízletes, vagy nem épp az ízlésemnek megfelelő. Nem is vagyok nagyon válogatós. Főleg nem egy hosszú és fárasztó nap után. A halászlét azonban vissza kellett küldeni, mert ehetetlen volt. A pincérlány sajnálkozás és elnézéskérés helyett inkább csak a szakács csodálkozását adta tudtunkra. Második körben a rántott húsfélék már finomak voltak, feledtetve a leves gyatra minőségét. A házi bor ízét is feledem már, ide úgysem megyünk többet. Gyenge kettes.
Vitorlás terasz – Vonyarcvashegy
Vonyarcvashegy határában felüdítő érzés volt, hogy normális reggeli és kiszolgálás fogadott bennünket. Rántotta, kávé, italok, minden rendben. Ilyen helyből kellene több a Balatoni Körúton. Csillagos ötös.
Crepezilla - Balatonberény
Csak egy fröccsre álltunk meg a jelenleg nem működő kemping sarkán álló streetfood és italkocsinál. A kedves kiszolgálás és a hűsítő egyaránt örömünkre szolgált. Ne hagyd ki semmiképp! Csillagos ötös.
Nagy testvér borozó – Fonyódliget
Idős házaspár rozé, kávé és fagylaltkínálata kiemelkedő. Érdemes volt betérni. ár érték arányban felülmúlhatatlan. Csillagos ötös.
Resti – Balatonlelle
Utolsó megállónkban még a vonat indulása előtt retró kávét és a békeidőkre emlékeztető illatok mellett ünnepelhettük az út sikerét.

 Tipp: Érdemes a körtúra előtt neten kicsit megnézni, mik a lehetőségek.

Amikor pihenni és hűsölni kell
Üdítő oázisként gondolok vissza rájuk. Szépen kiépített, árnyas fákkal övezett, a szezon közepéhez képest sok látogatóval, de még nem a fullház érzésével. A víz minősége és hőmérséklete kiváló. A büfék üzemelnek, változatos sportolási lehetőséget kínálnak a napozás és fürdés lehetősége mellett. Láttunk strandfoci és - röplabda pályát és asztali tengót is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bekacsinto.blog.hu/api/trackback/id/tr9014999552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása