Bekacsintó

Végtelen szerelem

2019. november 13. 22:59 - Krisz B

Dorit Rabinyan: Visz a víz

1650176.jpgA nagysikerű könyv Izraelben elnyerte a Bernstein díjat. Sikere után be akarták választani a kötelező irodalmak listájára, de ez tiltakozást váltott ki egyes körökben. A 2002-ben játszódó regény életrajzi ihletésű elemekkel ma is aktuális politikai és társadalmi szinten is.

Szerelem

Átsüt a könyv lapjain a két nagyon szerethető figura életérzése. Öröm olvasni a veszekedéseket, a bizalomvesztést, egymás támogatását, a konfliktusokat, a párkapcsolat bugyrait, a fent és lent állandó változásait. Viszi a történetet a víz, mint a folyóba pottyant nyári kalapot. Őszintén és önzetlenül kapaszkodnak egymásba. A festőművész Hilmi, végtelenül kedves figura. Neve is ezt jelenti arabul. Művészlélek a javából, lendületes, kreatív hősszerelmes. Liat, történetünk mesélője viaskodó jellem. Érzékeny, vagány lány, aki ragaszkodik identitásához és erősen kötik az elvárások. Beszédes név az övé is: Az enyém vagy. Így hát Enyémvagy és Kedves sok időt töltenek együtt és élik független fiatal világukat komolyan komolytalanul. Felemelő érzés.

Ellentétes világok

A történet New Yorkban játszódik, ahol Hilmi már három éve él. Egy közös baráton keresztül a véletlen sodorja egymás mellé őket. Semleges zóna a nagyváros, nem kell igazán bujkálniuk, mert az arab származású Hilmi nem épp egy izraeli lány mellé való. Politikailag biztosan nem. Konfliktusaikon keresztül megjelenik a két szembenálló világ ellentéte. Ezeknek a világoknak a vonzását, ellenpólusait, meghatározottságát New Yorkba is magukkal hozzák. Ők maguk az izraeli –arab konfliktus. Közös nyelvük az angol. Mi történik, ha két test egy lélekben egyesül? Kertelés nélkül írja le Dorit Rabinyan a két nép közti konfliktust és a kiút reménytelenségét. Érzelmekkel átitatott remény csupán a közös jövő, ami igazán csak itt, a nagyváros dzsungelében életképes, de itt is időzített bomba a pár közt húzódó nem személyes, de a hagyományokban, történelemben és politikában megjelenő feloldhatatlan ellentét.

Hangulatfestés

Sok-sok leírás és belső monológ színezi ki a történetet. Fázom, mikor New Yorkban esik a hó és süvít a szél, látom, ahogy Hilmi nappalijában porcicák futnak. Érzékelem a festmények kékjét és arcomba permetez a szökőkút vize. Látom őket spiccesen andalogni kéz a kézben a parkban, ahogy megosztják az utolsó cigit. Lobog a szélben a hajuk, frissek, fiatalok, életerősek. Szeretem őket együtt.

Valóság és könyv

Egymástól 75 km-re laktak. Liat Tel - Avivban, Hilmi a ciszjordániai Ramallahban. Hilmiék ablakából látszik Tel - Avív. Lélekben közel, de mégis annyira távol. Erős kettősség ez, de nem csak szerelmi a főszál. Vegyes házasság ritka arrafelé. Rakétákkal lövik egymást ma is, most is. Az alig hatvan éve létező modernkori Izrael Állam hadban áll és védekezik arab szomszédjaival szemben. Vallási és történelmi szembenállás időnkénti tűzszünettel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bekacsinto.blog.hu/api/trackback/id/tr1815305380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása