Bekacsintó

Bohemian Rhapsody

2018. november 03. 20:44 - Krisz B

Mozi

Sokan vártuk már ezt a zenés filmet. Ki kíváncsi még Freddy Mercuryra manapság? Dráma lesz ez vagy csak egy kis cukros szirup?

Sráckoromból villantak be képek, de nem volt még időm feldolgozni az élményt. A rendező, Bryan Singer és stábja kicsit több, mint két órára visszavarázsolt minket a Queen történetébe a hetvenes - nyolcvanas évekbe. Annyira jól sikerült a varázslat, hogy szinte el is felejtettem, hogy ez nem egy dokumentumfilm, hanem egy életrajzi ihletésű zenés dráma. Minden szereplő kísértetiesen hasonlított magára, a helyszínek is nagyon élethűre sikerültek.

Helyenként nem pontos az események sora, vannak részek, amik ki tudja, hogy történhettek, van ami tudhatóan nem akkor esett meg, ahogy a filmben, de ki bánja ezt, mikor azt látod és érzed végig, hogy Freddy Mercury él és énekel, ahogy a banda többi tagja is profi módon zenél. De ne rohanjunk ennyire előre!

band-together.jpgLátjuk Freddyt (Rami Malek) családja körében és a Smile rockbanda fellépésén is az Imperial College-ban. Lehetőséget is kap a banda alapítóitól a gitáros Brian Maytől (Gwilym Lee) és a dobos Roger Taylortól (Ben Hardy) és már a filmbéli első fellépésen hatalmasat alakít. Megérkezik a zenekarba John Deacon (Joseph Mazello) basszusgitáros is. Nem történik semmi különös, míg a turnébusz eladásából származó pénzen stúdiót nem bérelnek és fel nem veszik első albumukat. Hamar siker lesz, jönnek a fellépések, a Bohemian Rhapsody is elkészül. Turnék, albumok, pénz, siker, viták.

Párhuzamosan a kezdeti sikerekkel a magánélet eseményei is fókuszban. Mary Austin szerelme sem tud gátat szabni a Freddyben szunnyadó homoszexualitásnak. Nem durván, de kellően karakteres jelenetekben láthatjuk életének ezen mozzanatait is. A fergeteges buliktól a magányos pillanatokig.

Magánéleti és szakmai mélyrepülés a szólókarrier és a müncheni évek, aminek végén derül ki számára, hogy zsákutcába érkezett. Ekkortájt tudja meg azt is, hogy AIDS beteg. Angliába visszatérve újra összeáll a banda és rendezi Freddy is sorait. Családjával, de legfőképp magával köt békét, barátja is megjelenik a színen Jim Hutton (Aaron McCusker), akiről tudjuk, hogy élete végéig elkíséri majd őt.

queen.jpgA Live Aiden adnak fergeteges koncertet, amit mi is végig követhetünk, mintha ott lennénk. A koncert előtti felkészülés során árulja el zenésztársainak betegségét, ekkor szembesülünk mi is, hogy lassan vége a történetnek... Drámai a koncert, drámai az utolsó, már a stáblista alatt futó The Show Must Go On is.

A sztori és a megjelenítés mellett nagyra értékelem, ahogy a karakterek megjelennek, életszerűek, kedvesek és gyarlók, pimaszak és pénzsóvárak. Sztárok. Emberek. És végig szól az a megismételhetetlen Queen muzsika.

Ajánlom mindenkinek, aki lelkesedik a zenéért, az emberekért vagy a 70es, 80as évekért. Nem ajánlom viszont azoknak, akik szigorúan veszik a történelmi kronológiát.

10/10

Bohém rapszódia /Bohemian Rhapsody/

Angol - amerikai zenés életrajzi dráma, 134 perc

12 éves kortól ajánlott, de kell egy felnőtt mindenképp, akitől lehet kérdezni

Képek forrása:

https://freddiemercury4ever.wordpress.com/queen/

https://www.youdem.it/rubriche/musica/10-curiosita-sui-queen-che-non-tutti-conoscono/

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bekacsinto.blog.hu/api/trackback/id/tr7114342303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása