Bekacsintó

Fényes tanösvény, Tata

2018. október 30. 10:56 - Krisz B

Útikalauz

img_20181029_113243.jpgAz évszakban nem megszokott meleg, őszi reggelen indultunk útnak Tata felé. Úticélunk a Tata központjától 3 km-re fekvő Fényes tanösvény volt. A tavairól híres város, melyet mindenképp érdemes felkeresni körülbelül egy órányi autóútra fekszik Budapesttől.

A bejárat közelében parkolhattunk. Jegyvásárlást követően indulhatott is a séta. 

A 18 állomásból álló tanösvényen fapallókból álló cölöpsétányon keresztül lehet végighaladni. Kellemes sétával, nézelődéssel, olvasgatással, fényképezéssel együtt is egy óra alatt körbe lehet érni a sétaútvonalon. Az egyes állomásokon megtudhattunk, hogy az ösvény láprétek és láperdő közepén húzódik végig.A karsztforrások a környéken folyt bányászat miatt 1973-ban elapadtak, de annak megszűnésével ismét elindultak. img_20181029_110329_hdr.jpgA folyamat nem is állt meg és a lápi forrás az utóbbi 10 évben tovább növelte a lápi tó méretét. Ez a vizet amúgy kedvelő égerfákat sem kíméli, így ezek közül sok kidőlt. Így jött létre ez a mesebeli látkép is.

A sétány egész évben látogatható, a vizek nem fagynak be, mivel a forrás 20 - 22 fokos és enyhén szénsavas. Az egydülálló növényvilág mellett az állatvilág is érdekes látnivalókkal kecsegtet. Ugyan ez alkalommal nem volt szerencsénk és nem láthattuk az itt élő madarakat. Sem az erdei fülesbagoly, sem a pettyes vizicsibe, de még a cigányréce sem mutatkozott. Láttunk azonban mocsári teknőst egy rövid pillanatra. Emlékezetes pontja kis sétánknak a lápi forrás megfigyelése. Itt változó intenzitással tör elő a forrás, ami látvénynak is érdekes, de ha csendben vagyunk (nekúnk nem teljesen sikerült) még hallhatunk is!

Sétánk végére érve egy függőhídon át vezetett utunk, ami egy kics pacsálásra is lehetőséget adott. A meleg időben ez most nem jelentett gondot. Igazán különlegesnek találtam ezt a lápi világot. Nagy örömömre szolgált, hogy a minden szép tiszta és természetes volt, a gyönyörű idő is hozzásegített, hogy élvezhessük sétánk minden pillanatát. 

10/10

Korhatár nélkül látogatható, kényelmes sétaútvonal

Ajánlom mindenkinek, aki érdeklődik a természet iránt, vagy szeret sétálni.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bekacsinto.blog.hu/api/trackback/id/tr814333601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása