Bekacsintó

Yesterday

2019. július 01. 11:02 - Krisz B

Hírnév vagy szerelem?

Képzeld el, hogy John Lennont nem lövi le Chapman. Nem lövi le, mert nem is ismeri. Ki az a Lennon? Nem tud senki sem Paulról, Ringoról és Georgról sem. Nincs Beatles és nem is volt.

cover_2.jpgBejön az indiai srác, még kismenőnek is gyenge. Elüti egy busz egy egész Földet behálózó áramszünet miatt. Mi a változások fizikai oka, nem tudjuk meg, de az biztos, hogy néhány dolog törlődött az emberiség kollektív múltjából. A sztorit tudtuk nagyjából, láttuk a trailert.

Jack Malik (Himesh Patel) a rocksztári babérokra vágyó, leginkább barátai által tehetségesnek szánt és megszánt énekes-gitáros a balesetből felépülve döntéshelyzetbe kerül. Megbizonyosodva arról, hogy valóban ő ismeri csak a legendás zenekar zenéit, összegyűjti, amire emlékszik, dolgozik keményen. Nem tudja persze senki sem, honnan is a zene.

Először senki sem kíváncsi Malikra, hiába csendül fel a Yesterday vagy a Let It Be. Egyszer aztán, ahogy a mai világban előfordulhat, megtalálja egy srác, akivel felvesznek egy albumot. Csupa Beatles. Ettől hirtelen mozgásba lendül a gépezet. Kijön a CD és befut Ed Sheeran is, aki magát alakítja, nem is rosszul. Jön a topmenedzser és beindul a karrier. Valós őrület, minden a menedzserek és a marketing szakemberek kezében. Pörög a nézettség rendesen.

A romantikus vígjáték szerelmi szála sem túl szövevényes. A gyerekkori barát, road, menedzser Ellie (Lilly James) szerelmes Jackbe. Ő persze mit sem sejt. De hol volt eddig? Eljön a mondhatni klisészerű választás pillanata is. Siker és hazugság kontra szerelem és igazság.

john-lennon-live-in-new-york-city.jpgLegkedvesebb jelenetem, mikor Jack felkeresi John Lennont. Egy kis házban lakik a lennon szemüveges, amúgy valóban Lennont idéző öregúr (Robert Carlyle). Életbölcsességben és poénban nincs hiány. Nem tudom kihagyni a gondolatot, mert régi, visszatérő kérdésem ez: Mi lett volna, ha nem lövik le? A film egy boldog, de nem híres embert mutat nekünk, aki teljes életet élt, él. Mit választott volna Lennon, ha megkérdezték volna? Élsz még negyven évvel többet, boldogan, egészségesen a nővel, akit szeretsz, és az viszont szeret vagy a hírnevet és pénzt választod?

Nagy öröm volt Lennont élve látni. Még ha csak filmen is. És ha nem is Ő az. De valahogy nem csak a Beatles zenéje tartja egyben a filmet, bár tagadhatatlanul jól, sőt pazar módon nyúltak a számokhoz. A filmzenékben utazó Daniel Pemberton (Steve Jobs, Ocean’s 8, Pókember, irány a Pókverzum) kitűnő érzékkel segítette a filmet és a zenealkotást. A Help punkrock feldolgozása több mint tökéletes.

Valóságos kulcsszereplőkkel megalkotott mese 21. századi módra. Mert kell ide Ed Sheeran, aki jó tükörképnek és mentornak, ahogy John Lennon is. De a zenén keresztül és a rendszeres áthallások által (amiket szöveg szinten olvashatunk is felirat formájában) velünk van a Beatles. És ez nagyon jó.

Ajánlom mindenkinek, aki szereti a Beatlest, az angol humort és a romantikus vígjátékokat. Nem ajánlom azonban azoknak, akik valami mély filozófiát vagy filmesztétikai csodát várnak, esetleg a Beatles újraéledését. Kellemes, jó kikapcsolódás, humorral és zenével fűszerezve. Nekünk bejött.

 Képek: https://www.beatlesbible.com/1972/08/30/john-lennon-live-madison-square-garden-new-york/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bekacsinto.blog.hu/api/trackback/id/tr8614920356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása