Bekacsintó

Kezedben a sorsod

2019. január 09. 06:48 - Krisz B

Csak a zene számít

Nem csak a Cirko-Gejzir artmozi hangulata kellett ahhoz, hogy már az első pillanatban megfogjon valami. Meg is mondom mi. Elképzelhető valóság. Elképzelhetetlen lehetőség. Kedves románc. Csak a zene tartja össze. De ez is a lényege. Kis dráma. Nagy érzelmek. Belső világ. Zene, zene, zene.

Nem nagyon készültünk rá szokás szerint. Az a jó a Gejzírben, hogy hozza a békebeli mozihangulatot. Két kis terem, se helyjegy, se büfé. Csak a mozi. Beültünk. Rövid filmelőzetes. Néhányan még beestek. Elindult. És már az első pár filmkocka beszippantott. Szinte azonnal. 

Fiatalember zongorázik lendületesen a párizsi pályaudvaron. Bach. Jól játszik, de nem tűnik fel senkinek. Hamar kiderül, Mathieu (Jules Benchetrit) nem a legjobb családból származik, de nem is a legjobb úton halad. Hol tanult meg így zongorázni? A konzervatórium igazgatójának, Pierre Geithnernek (Lambert Wilson) feltűnik azonban játéka. Mathieu először visszautasítja ajánlatát, de Pierre segítségével tudja csak elkerülni a börtönt. Szociális munkásnak áll a konzervatóriumban. A grófnőnél (Kirstin Scott Thomas) kell zongoraórákat vennie. Mivel nem tehet mást eljár, de igazából ellenáll. 

Két világ csap össsze benne. A belsőjéből kitörő zene világa és az a világ, ahonnan származik. Mathieu Monsieur Jacquestól tanul zongorázni 10 éves korától kezdve. Amikor azonban az idős tanár meghal, nem tanulhat tovább a család szűkös anyagi helyzete miatt. Egy gyors vitát leszámítva a múltból nem látunk mély konfliktust, hacsak nem Mathieu belső vilgát megjelenítő folyamatos zenében nem. Mert a zene végig szól. Liszt, Rachmaninov és a film zenéje (Harry Allouche), ami tökéletesen illeszkedik nemcsak a filmhez, de a klasszikus zenéhez is. Zongora. Komolyzene némi könnyed váltással. Könnyed váltás Anna (Karidja Toure) színre lépése. Mathieu a konzervatóriumban ismerkedik össze Annával, a jó családból származó csellistával. Kedves szerelem szövődik. 

Belső változást és formálódást követhetünk nyomon. Igazi belső konfliktus ez, amit a zene, a képi világ és sok apró mozzanat segít befogadni, átélni, érzékelni. Sokat ad a hangulathoz a képi megjelenés, ami Thomas Hardmeier operatőri munkáját dicséri. 

Pierre az állását sem féltve nevezi be saját felelősségére védencét a nemzetközi zongoraversenyre. Barátság szövődik tanár és diák közt. Megtalálja az utat minden gáncsoskodás ellenére? Fel tud nőni a feladathoz?

Lebilincselő, szép, belefeledkezős film, nemcsak zeneszeretőknek. Vigyázat! Zeneszeretőknek megrázó lehet!

Történet 6/10

Hangulat 10 /10

Zene 10 /10

Au bout des doigts / Kezedben a sorsod (105') 2018

Vígjátéknak nem mondanám. Francia. Feliratos.

12 éves kor alatt nem ajánlott és ez igaz is. 

Rendezte: Ludovic Bernard

Forrás: https://www.imdb.com/title/tt6858020/mediaviewer/rm3346626560

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bekacsinto.blog.hu/api/trackback/id/tr8214547254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása