Bekacsintó

Filmarchívum kicsiknek és nagyoknak

2018. december 24. 21:44 - Krisz B

100 film 100 ajándék

Ha vége a családi roadshownak és marad egy kis időnk, érdemes egy jó forralt borral leöblíteni a bejglit és a töltött káposztát. Nem is kell ilyenkor más, mint egy kis mozi.

Ebben segít a Filmarchívum, ahol december 21-től január 4-ig 100 magyar film érhető el ingyenesen.

pendragon.jpgNehezen tudom megkerülni, hogy ne írjak A Pogány Madonnáról, mert hogyan is múlna el az ünnep nemhogy Bud Spencer, de Ötvös Csöpi nélkül? Amit mindenképp ajánlok az A Pendragon legenda. Itt is szerepel Bujtor István, de nem Ötvös Csöpiként. Szerb Antal zseniális kísértethistóriáját Révész György rendezésében tekinthetjük meg. Latinovits Zoltán (ki más?) játssza Bátky Jánost, a magyar tudóst, aki a rózsakeresztesek utáni kutakodása közben bonyólódik bele a Pendragon legendába. Welsben folyatatja kutatásait, ahol a Lord of Gwynedd, Darvas Iván, kastélyában tovább bonyolódnak az események. 

30 évvel ezelőtt nagyapámmal együtt néztük a televízióban valamelyik Kabos Gyula vagy Latabár Kálmán filmet. Ki nem nézné meg szívesen újból valamelyik családtagjával a Hyppolit a lakájt? Garantált szórakozás, eredeti szereposztás. Fekete fehér, magyar operettfilm. 76 perc romantika 1931 - ből. 

De nem csak játékfilmek szerepelnek a kínálatban. Két sütemény közt egy kávé mellett mai szemmel remek szórakozás lehet  a mindössze 6 perc hosszúságú Kerékpárosan szép az élet című dokumentumfilm 1948-ból. "És elindul útjára a csillogó acélparipa, hogy könnyebbé, szebbé tegye a dolgozó emberek életét." - hangzik el a propaganda szagú híradásban. 5'17-nél a lagjobb pillanat számomra: " Ha baj van a villanyvezetékkel, azonnal ott terem egy villanyszerelő". Neked melyik a kedvenc részed?

film.jpeg

A Budapest filmek mindegyikét megtekintésre és összevetésre ajánlom. Az emlékek egy városból, mely Peter Htton és Monory Mész András alkotása (1985, ffe) kissé borongós, de szép alkotás. Ne felejtüsk el azonban a kor követelményeinek megfelelő, de színes budapesti etűdöt 1958-ből. Mőnich László filmje Az én városom, színesben ajánlott a lelkes közlekedésimádó olvasóknak mindenképp!

ezeka.jpegSemmiképp ne hagyjuk ki a retró fénykorában az Ezek a fiatalok (1967, Banovits Tamás) című zenés filmet. A történet egyszerű, de a filmben láthatjuk Koncz Zsuzsát, az Illést. a Metrót Zoránnal és Dusánnal és az Omegát is. Valakit kifelejtettem?

Felejthetetlen kedvencünk Gusztáv. Ez alkalommal Dargay Attila Gusztáv és a vadászeb (1966) került a filmlistára. Megtekintése szinte kötelező!

A képek forrása: 
https://mozi.24.hu/filmek/1974/a-pendragon-legenda
https://nepszava.hu/1160908_brody-janos-es-azok-a-fiatalok
https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/2017/12/24/3_hetig_ingyen_nezhet_meg_60_filmet_a_60_eves_filmarchivum_jovoltabol_428
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bekacsinto.blog.hu/api/trackback/id/tr7314512594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása